Acumualtori cu plumb

In prezent, acumulatorii cu plumb ocupa primul loc atat pe piata auto cat si pe cea de stocare si asigurare a continuitatii energiei datorita faptului ca costul initial al bateriilor plumb-acid este inca mai scazut decat pentru acumulatorii cu alte chimii. Din pacate datorita densitatii energetice mai mici, greutatii mai mari, duratei de viata mai scurte si timpului de incarcare mai lung, acumulatorii cu plumb sunt utilizati acolo unde se impune un cost de investitie mic. Chiar daca chimia este aceiasi, acumulatorii plumb-acid sunt construiti diferit pentru a le conferii acestora cerintele impuse de aplicatia in care trebuie sa functioneze.

Bateriile de plumb-acid sunt compuse dintr-un catod de dioxid de plumb, un anod de plumb și un electrolit de acid sulfuric concentratie (aprox. 37%). Tensiunea celulei plumb-acid este de 2.1 volți. În timpul descărcării, dioxidul de plumb (placa pozitivă) și plumbul (placa negativă) reacționează cu electrolitul (acidul sulfuric) pentru a crea sulfat de plumb, apă și energie. La incarcare cu o sursa externa de energie, sulfatul de plumb și apa sunt transformate electrochimic în plumb, oxid de plumb și acid sulfuric. La sfarsitul incarcarii, daca se supraincarca apare fenomenul de electroliza a apei cu degajarea de oxigen si hidrogen, creindu-se o atmosfera potential exploziva. Acest fenomen, denumit gazeificare, provoaca si o pierdere de apa ce trebuie completata periodic. Pentru a elimina consumul de apa au fost gasite solutii constructive  de recombinarea gazelor si transformarea acestora in apa care se reintoarce in baterie.
Acumulatorii plumb-acid se depoziteaza in stare incarcata si la temperaturi peste cea de inghet. Pastrat in stare descarcata, acumulatorul se sulfateaza si dezvolta cristale mari de sulfat de plumb care pot provoca deteriorarea ireversibila a placilor. Desulfatarea este un proces lung si nu garanteaza recuperarea integrala a capacitatii initiale. Aceasta este un proces lent care se face cu tensiuni mai mari decat cele la care se face incarcarea normala si cu curenti mici. Acumulatorii plumb acid pot funcționa până la temperaturi de -45 ° C, bineinteles nu la capacitatea definita la 20°C (capacitatea scade cu aproximativ 1% pentru fiecare grad sub temperatura de +20°C).

 In functie de constructia placilor, acumulatorii plumb-acid pot fi utilizati in diverse aplicatii.

 

Auto(SLI)

 Back-up / UPS

Tractiune / Solar

Auto Deep Cycle

Curenti max desc.

Timpi desc.

5xC (Ah)

secunde

 3xC (Ah)

Uzual 15 min

C/5 (Ah)

Uzual 5-10ore

5xC (Ah)

secunde

Curenti recomandati de incarcare

Timpi incarcare

C/10

12 ore

C/3

3.5 ore

C/10

12 ore

C/10

12 ore

Min nr de cicluri incarcare-descarcare 80% din C (Ah)

200

1200

1500